Polip Nedir? Polip Tedavisi

Polip Nedir? Polip Tedavisi
Polip nedir, ne zaman ve nasıl tedavi edilir?

Endometrial polipler olarak da adlandırılan rahim polipleri, bir kadının rahminin içindeki küçük, yumuşak doku büyümeleridir. Endometrium adı verilen rahmin içini kaplayan dokudan gelişirler. Boyutları susam tanesi kadar küçükten golf topu kadar büyük olabilir. Aynı anda sadece bir veya birden fazla polipiniz olabilir.

Rahim poliplerinin çoğu kanser değildir hatta polibi olan birçok kadının şikayeti yoktur ve bazılarının tedaviye de ihtiyacı yoktur. Ancak ileri olabilecek değişiklikler için her olgu takip edilmelidir.

Rahim Poliplerinin Nedenleri

Kadınlarda rahim poliplerinin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Hormon seviyelerindeki değişikliklerle bağlantılı olabileceği düşünülmektedir. Bazı şeyler polip olma olasılığınızı artırabilir. Bunlardan biri yaş; 40’lı veya 50’li yaşlarınızda polipler daha yaygındır. Bu, menopozdan hemen önce meydana gelen hormon seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca obezite, yüksek tansiyon, meme kanseri nedeniyle tamoksifen kullanımı da diğer risk faktörleri arasındadır.

Rahim Poliplerinin Belirtileri

Özellikle küçük polipleriniz varsa veya sadece bir tane varsa, herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Bununla birlikte polibi olan olgularda en sık rastlanan belirtiler;

  • Zamanlamasını, uzunluğunu veya ağırlığını tahmin edemediğiniz düzensiz mens kanamaları veya düzenli aralıklarla olan yoğun kanamalar
  • Adet dönemler arasında kanama veya lekelenme olması
  • Menopozdan sonra vajinal kanama
  • Kansızlık
  • Polipler ayrıca doğurganlık sorunlarına da neden olabilir. Gebe kalmanızı engelleyebilir veya düşük yapma olasılığınızı artırabilirler. Bunun nedeni, döllenmiş bir yumurtanın rahminize yapışmasını önleyebilmeleri veya fallop tüplerinizi veya serviksinizi bloke edebilmeleridir. Bazı araştırmalar, poliplerin çıkarılmasının kadınların gebe kalmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir ancak infertilitenin (kısırlığın) birden çok sebebi olabileceği için polibin alınmasının herkes için işe yaradığına dair net bir kanıt yoktur.
Rahim Poliplerinin Komplikasyonları

Rahim poliplerinin çoğu kanser değildir. Ancak bazıları ilerleyen yıllarda kansere dönüşebilir. Menopozdan sonra saptanan poliplerde, bu risk daha yüksektir.

Tanı

Poliplerde en sık kullanılan tanı aracı vajinal ultrasondur. Ultrason sayesinde rahim iç dokusu görüntülenir. Bazı durumlarda polipten şüphelenilir ama net tanı koymak için ultrason esnasında sonohisterografi testi de yapılır. Bu testte rahim içine sıvı verilerek rahim duvarındaki düzensiz büyümeler daha net görülür. Bu iki test de ağrısızdır, anestezi gerektirmez ve poliklinik ortamında yapılabilir. Ayrıca bazen rahimden alınan biyopsi (parça almak) işlemi sonrasında da rastlantısal olarak polip tanısı koyulabilir. Kesin tanı histereskopi denilen rahimin içini kamera yardımı ile görmemizi ve aynı esnada polibi almamızı da sağlayan işlem ile koyulur. Alınan doku patolojiye gönderilerek kanser varlığı da araştırılır. Bazı durumlarda doktor tanı koysa da herhangi bir şikayetiniz olmadığı için polibi takip etmek ister. Bununla birlikte menapozda iseniz veya rahim kanseri için yüksek risk taşıyorsanız, polibinizi almak daha mantıklı bir şeçenek olabilir. Bazı ilaçlar hormon düzeylerini etkileyerek özellikle yoğun kanama şikayetini hafifletebilir ama bu tedavi geçicidir, ilacın etkinliği geçince şikayetler tekrar başlayabilir. Genelde tanı ve tedaviyi aynı anda sağlayan histereskopi ile polipler hızlıca tedavi edilebilir. Anestezi ile yapılan bu işlem sonrası aynı gün taburcu olabilir, ertesi gün hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Şikayetleriniz varsa ertelememenizi şiddetle tavsiye ederim.

Sevgi ile kalın.

Doç. Dr. Beril Gürlek

Mesai Saatleri

Pazartesi09:00-18:00Salı09:00-18:00Çarşamba09:00-18:00Perşembe09:00-18:00Cuma09:00-18:00Cumartesi10:00-18:00