Gebelik ve Sigara Kullanımı

Gebelik ve Sigara Kullanımı
Gebelikte sigara kullanmak

Aslında hiçbir anne adayı gebe iken sigara içtiği için kendini iyi hissetmez. Hatta bu durumdan utanç duyar, kimseyle, doktoru ile bile çoğu zaman paylaşmaz. Gebelikte karşılaştığı her sorunda veya doğum sonrası bebekte saptanan her hastalıkta, bu durumların sigara ile ilişkili olup olmadığı aklını kurcalar, kendini suçlu hisseder.

Gebelikte sigara kullanımına dair en çok merak edilen başlıklara değindiğim bu yazıda sorularınıza cevap bulabilir, belki de edindiğiniz bilgiler ile gebelikte, hatta gebelikten önce sigara kullanmayı bırakabilirsiniz.

Sigara içmek gebeliğimi nasıl etkiler?

Sigara içmek gebelikte ciddi zararlara neden olur. Hamilelik sırasında sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre aşağıdaki gibi sorunlara sahip olma olasılığı daha yüksektir:

  • Erken doğum: Sigara kullanımı 37. gebelik haftasından önce başlayan erken doğumlara neden olabilir. Gebelik normalde son adet tarihinizin ilk gününden itibaren 40 hafta civarında sonlanır. Erken doğum ile henüz yeteri kadar gelişmemiş organlara sahip bebeklerin dünyaya gelmesi, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Plasenta problemleri: Sigara kullanımı plasentanın yani bebeğin anne karnındaki tüm yaşamsal aktivitelerini destekleyen dokunun, rahime yapıştığı yerden beklenmedik bir şekilde ayrılmasına (plasenta dekolmanı) ve bunun sonucunda şiddetli kanama ile anne ve bebek hayatının tehlikeye girmesine neden olabilir.
  • Düşük: Sigara kullanımı gebeliğin 20. Gebelik haftasından önce yani henüz bebeklerin yaşam şansı olmadığı dönemde düşük ile sonlanmasına neden olabilir.
  • Ölü doğum: Gebeliğin 20 haftasından sonra ve doğumdan önce, bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir.
Gebelik sırasında sigara içmek bebeğimi nasıl etkiler?

Anneleri hamilelik sırasında sigara içen bebekler, anneleri sigara içmeyen bebeklere göre:

  • Daha düşük kiloda doğma riski taşırlar.
  • Prematüriteye yani erken doğuma bağlı daha çok beslenme, uyku, nefes alma, görme ve işitme ile ilgili sorunlar yaşama riski taşırlar.
  • Daha yüksek “ani bebek ölümü sendromu” riski taşırlar (Bebeklerin 1 yaşından önce bilinmeyen bir nedenle aniden ölmesi “ani bebek ölümü sendromu” olarak tanımlanır).
Peki ya elektronik sigara?

Hamilelik sırasında herhangi bir tütün ürününü kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Buna normal sigaralar, purolar, elektronik sigaralar, çiğneme tütünü ve nargile de dahildir. Bu ürünlerin tamamı, normal sigaralarda bulunan zararlı madde olan nikotin içerir.

Hamilelik sırasında sigarayı bırakmama hangi tedaviler yardımcı olabilir?

Doktorunuz veya hemşireniz, sigarayı bırakmanın en iyi yolu konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Ayrıca sizi danışmanlarla veya destek için arayabileceğiniz diğer kişilerle iletişime geçirebilirler. Kendinize ‘BIRAK’ kelimesinin baş harflerinden oluşan adımlardan bir yol haritası hazırlayarak bırakma sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

B= Bir BIRAKMA tarihi ayarlayın.

I= Ailenize, arkadaşlarınıza ve çevrenizdeki insanlara bırakmayı planladığınızı ISRARLA tekrar tekrar söyleyin.

R= Bırakırken karşılaşacağınız zor zamanlar için önceden plan yapın, başaracağınıza inanarak RAHAT hissetmeye çalışın.

A= Evinizden, arabanızdan ve iş yerinizden sigara ve diğer tütün ürünlerini ATIN.

K= Bırakma konusunda yardım almak için hekiminiz veya hemşirenizle KONUŞUN.

  • Gebelik süresince sigarayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyidir. Geç kaldığınızı düşünmeyin, herhangi bir noktada durmak hatta bırakamazsanız, daha az sigara içmek bile yardımcı olabilir.
  • Bebeğiniz doğduktan sonra tekrar sigara içmemeniz de çok önemlidir. Sigara dumanı etrafında olan bebekler, soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonları gibi sağlık sorunları için daha yüksek riske sahiptir. Sigarayı bırakmak, kalp hastalığı ve kanser olasılığınızı da düşürür. Ayrıca, çocuğunuzun sigara içmemesi için iyi bir örnek teşkil eder.

 

TAGS: 1 aylık hamile sigara, gebe sigara kullanımı, gebelik sigara, hamile kadın günde kaç sigara, hamile olan biri sigara, hamile sigara, hamile sigara kullanımı, hamilelikte günde 1 tane sigara, hamilelikte kaçıncı haftaya kadar, hamilelikte sigara içen, hamilelikte sigara içenler, hamileyken çok sigara içtim, hamileyken sigara içenlerin, rize kadın doğum, rize özel klinik, rize özel muayenehane, serviks kanseri aşısı