Kolposkopik Görüntüleme

Kolposkopik Görüntüleme
Kolposkopi nedir?

Rahim ağzı (serviks) kanseri taraması (Pap testi ve / veya insan papilloma virüsü testi ile) rahim ağzı kanserinden kaçınmanın önemli bir parçasıdır. Tarama testinizin sonuçları anormal ise, sonucu doğrulamak ve anormalliğin ciddiyetini belirlemek için daha fazla test yapılması gerekir. Kolposkopi bu durumda genellikle önerilen testtir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızın mikroskobik büyütme kullanarak rahim ağzınıza bakmasına olanak tanır. Kolposkopi sırasında biyopsiler de yapılabilir. Kolposkopi (yani serviksin görselleştirilmesi) ve gerekli hallerde biyopsiler (kolposkopi sırasında şüpheli alanlardan patoloji laboratuarında inceleme için küçük bir dokunun alınması) aynı anda yapılabilir.
Anormal servikal tarama testi olan tüm kadınların tedaviye ihtiyacı olmayacaktır. Biyopsi ile veya biyopsi olmadan yapılan kolposkopi, anormalliğin tedavisine gerek olup olmadığını ve takip gerekip gerekmediği belirlemeye yardımcı olur.
Kolposkopi ayrıca farklı durumlar için de kullanılabilir:
• Servikste genital siğiller
• Servisit (iltihaplı bir serviks)
• Polipler gibi iyi huylu (kanser değil) büyümeler
• Ağrı
• İlişki sonrası kanama
Bazen kolposkopi tedavi sonucunu kontrol etmek için de kullanılabilir.

KOLPOSKOPİYE HAZIRLIK

Kolposkopi randevunuzdan 24 saat öncesinde vajinaya hiçbir şey (örneğin kremler, tampon) koymanız, vajinal duş almanız ve cinsel beraberlik olması önerilmez.
Adet döngünüz sırasında herhangi bir gün kolposkopi yapılabilir, ancak randevunuzun olduğu gün şiddetli vajinal kanamanız varsa, yeniden planlamanız gerekip gerekmediğini sormak için hekiminizle iletişime geçmeniz gerekmektedir. İdeal olan daha net görüntü elde etmek için adet bitimi yapılmasıdır.
Kan pıhtılaşmasını önlemek için herhangi bir ilaç (aspirin, varfarin, heparin, klopidogrel) alıyorsanız, önceden hekiminize haber vermelisiniz. Kolposkopi sırasında biyopsi alınırsa bu ilaçlar kanamayı artırabilir.
Gebeyseniz veya gebelik şüpheniz varsa, hekiminize bildirin. Kolposkopi gebelik sırasında güvenlidir, ancak gebelikte genellikle rahim ağzından biyopsi alınmaz.

KOLPOSKOPİ PROSEDÜRÜ

Kolposkopi, kadın hastalıkları ve doğum alanında uzmanlık eğitimi almış bir doktor tarafından yapılabilir. Kolposkopi yaklaşık 5 ila 10 dakika sürer, poliklinik ziyareti sırasında yapılabilir ve minimum rahatsızlığa neden olur.
Kolposkopi, muayene masasına yatarken rutin pelvik muayeneye benzer şekilde yapılır. Hekiminiz, vajinanızı açmak ve rahim ağzınıza bakmak için spekulum adı verilen bir alet kullanacaktır. Hekim işlem öncesi daha önce alınmadıysa Pap smear testi alabilir ve ardından kolposkop kullanarak rahim ağzınıza bakacaktır. Kolposkop, bir stant üzerindeki mikroskop gibidir ve size temas etmez. İşlem esnasında kliniğin alt yapısı buna uygunsa rahim ağzınınız görüntüsü ekrana yansıtılır, sizin de görmeniz sağlanabilir.
Rahim ağzının görüntüsü için netlik ayarları yapıldıktan sonra asetik asit adı verilen bir çözelti uygulanır. Bu solüsyon, anormal değişikliklerin olduğu alanların beyaz renge boyamasını sağlayarak kolposkopla görülmelerini kolaylaştırır. Bu çözelti kullanıldığında, soğukluk veya hafif bir yanma hissi hissedebilirsiniz, ancak acıtmaz.
Kolposkopi sırasında şüpheli alanlar saptanırsa hekiminiz rahim ağzından veya vajinadan küçük bir parça anormal doku (biyopsi) alabilir. Biyopsi yaptırmak, kanser veya kansere dönüşme potansiyeli olan hücreleri araştırır ancak biyopsi alınması bu hücrelere sahip olduğunuz anlamına gelmez. Biyopsi sadece hafif bir rahatsızlığa veya kramplara neden olduğu için biyopsi öncesinde anestezi (uyuşturucu ilaç) genellikle kullanılmaz. Doku örneği bir laboratuvara gönderilecek ve patologlar tarafından mikroskopla incelenecektir.
Bazı kadınların kolposkopi sırasında iç serviks biyopsisine de ihtiyacı vardır; buna endoservikal küretaj (ECC) denir. Gebe kadınlarda ECC işlemi yapılmaz çünkü gebeliği bozabilir. ECC, çoğu kadında hızla geçen, kramplı tarzı pelvik ağrıya neden olabilir.
Biyopsi sonrası çok sık olmamakla birlikte rahim ağzında yüzeyel kanamalar olabilir. Çoğu zaman bir spanç yardımı ile kanama durdurulurken yoğun kanama varlığında koter ile o alan yakılabilir. Bu işlem rahatsızlık verse de ciddi ağrı yapmaz.

KOLPOSKOPİ SONRASI SİZİ NELER BEKLİYOR?

Rahim ağzınızdan yani serviksinizden biyopsi alındıysa, kolposkopi sonrası vajinal kanamanız olabilir. Bu birkaç gün içinde kanamanız azalarak biter.
Çoğu kadın kolposkopi yaptırdıktan hemen sonra işe veya okula dönebilir. Bazı kadınlarda hafif ağrı veya kramp görülür, ancak bu genellikle bir ila iki saat içinde geçer.
İşlemden sonraki 48 saat içinde vajinaya birşey (kremler, duşlar, tamponlar) koymanız ve seks yapmanız önerilmez.
Biyopsi alındıysa, hekiminize sonuçlarınızın ne zaman hazır olacağını sorun. Genellikle 7 ila 14 gün içinde) patoloji sonuçları çıkar. Çoğu durumda, ileri testler ve tedavi biyopsi sonuçlarına bağlı olacaktır. Test sonucuna göre yapılacak ileri tedavi yöntemlerini burada okuyabilirsiniz.
Hekiminizden sonuçlar için haber almadıysanız biyopsi sonuçlarının normal olduğunu varsaymayın: Arayın ve sonuçları sorun. Çoğu kadının altı ay içinde bir takip testine (rahim ağzı kanseri taramasını (Pap smear) ve / veya kolposkopiyi tekrarına) ihtiyacı olacaktır.

Kolposkopi sonrası ne zaman hekiminize haber vermelisiniz – Kolposkopi sonrası aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz hekiminizi arayın:

● Ağır vajinal kanama (büyük bir pedin bir-iki saat içinde ıslanması)
● Yedi günden uzun süren vajinal kanama
● Kötü kokulu vajinal akıntı; kahverengi / siyah, öğütülmüş kahve şeklinde akıntının ilk birkaç gün normal olduğunu unutmayın
● Ağrı kesici ile iyileşmeyen pelvik ağrı veya kramplar
● 38 ° C’den yüksek ateş